Loopband onderhouden: zo doe je dat!

Heb je een loopband of wil je er graag één aanschaffen? Dan is het handig om te weten hoe je deze kunt onderhouden. Je wilt er immers zo lang mogelijk plezier van hebben. Wij geven je daarom enkele tips hoe je de levensduur van je loopband kunt maximaliseren.

De loopband insmeren

Het onderdeel waar je op de loopband op loopt heet de loopmat. Deze kun je vergelijken met een bredere riem die om twee rollen heen draait. Om de mat soepel te houden, is het belangrijk om deze regelmatig in te smeren met siliconenspray. Bij voorkeur eens in de drie maanden (bij dagelijks gebruik één keer per maand).

Als je de loopband wilt insmeren, heb je dus siliconenspray nodig. Til met één hand de loopmat omhoog en spray gelijkmatig richting het midden van de loopband. Herhaal deze stap aan de andere kant. Loop vervolgens enkele minuten op de loopband, zodat de siliconenspray goed de kans krijgt om zich te verspreiden.

Spanning van de loopband

Als je de loopband een tijd gebruikt, kan het zijn dat de spanning van de loopmat minder wordt. De kans op slippen wordt dan aanzienlijk vergroot. Het kan echter ook zo zijn dat de mat zo gespannen is dat deze scheef gaat lopen. Het is dus belangrijk om de juiste spanning aan te houden!

Als je de spanning van de loopband aan wil passen, zul je eerst de stroom van het apparaat af moeten halen. Draai vervolgens met een inbussleutel (deze wordt in de meeste gevallen gewoon bijgeleverd) of T-sleutel de schroeven achteraan de loopband een kwartslag met de klok mee. Doe dit aan zowel de linker- als rechterachterkant. Middels het draaien van de schroeven wordt de achterste rol verder naar achteren getrokken. Hierdoor komt er meer spanning op de band te staan.

Stofvrij

Via de draaiende loopband kan er zich stof aan de binnenkant van de loopband ophopen. De motor van de loopband zuigt namelijk stof aan, wat zich vervolgens aan elektronische onderdelen, zoals de printplaten, hecht. Hierdoor kan de werking van de loopband aanzienlijk afnemen. Gelukkig kan je eenvoudig zelf wat aan dit stofprobleem doen. Haal eerst de stroom van de loopband. Verwijder vervolgens de motorkap (deze zit vaak vast met een paar schroeven). Zuig vervolgens met een stofzuiger het stof weg. Wees voorzichtig en raak geen draden of onderdelen aan.

De console, handvaten en loopband reinigen

Deze onderdelen dienen na ieder gebruik gereinigd te worden. Zweet heeft een hoog zoutgehalte en kan schade of oxidatie veroorzaken. Ben je klaar met je training? Neem het toestel af met een zachte, droge doek. Gebruik hierbij nooit middelen met alcohol of ammoniak, maar enkel water en eventueel een milde zeep.

Loopband keuzehulp

Heb je inmiddels een beeld kunnen vormen van de verschillende loopbanden die er zijn en weet je in grote lijnen naar wat voor een loopband jij op zoek bent? Ook dan is het nog lastig om te bepalen wat de beste loopband voor jou is. De keuze is enorm, waardoor je al snel het overzicht verliest. Om je te helpen hebben wij een keuzehulp ontwikkeld. Op basis van een aantal vragen ontdek je eenvoudig en snel welke loopbanden voldoen aan jouw wensen en past bij jouw budget. Zo weet je zeker dat een loopband koopt waar je blij mee bent!